fbpx

Resim, Heykel, Özgün Baskı

Deneme Derslerimiz Ücretsizdir

Nasıl resim çizmek istersiniz ? Kalemle

Resim yapabilme içgüdüsü ve yeteneğin dışında temelde öğrenmemiz gereken teknik bilgiler vardır. İçinde basit matematiğin olduğu bir başlangıç. Ölçme, kompozisyon kurma, oran orantı, yerleştirme, ışık-gölge ve benzeri gibi hepimizin duyduğu terimler.

Kağıt ve kalemle başlarız elimizi eğitmeye, desen çizmeye. Elimizin yazı yazmak dışında bir kas eğitimine ihtiyacı vardır bu süreçte. Desen eğitim ilerledikçe çizgilerimiz hangi tekniklerle devam edeceğimize gösterir bize. Boyaları kullanmak daha teknik bir durumdur. Gördüğümüzü ya da düşlediğimizi çizebilmeyi başarırsak hangi boya ya da teknikle resim yaptığımız sorun olmayacaktır. Çizemediğimiz sürece boyalarla süslemek yetersiz kalır.

Kalem, pastel, suluboya, akrilik ya da yağlı boya, hepsi kendi içinde farklı çalışma disiplinlerine sahip tekniklerdir. Yeterli düzeye erişmek için zaman ayırmak ve çok pratik yapmak gerekir. Yaptığımız iş manuel bir iştir, bu yüzden ruhumuzu ve bedenimizi birlikte çalıştırmak gerekir. Yaşamın bize sunduğu teknolojiler kullandığımız malzemeleri kolay ulaşılabilir yapmıştır. Ama resim yapma eylemi değişmemiştir. Resme kendi duygularımızı, ruh halimizi ve yaşamın değişmeyen birimi olan zamanı vermeliyiz. Bu süreç içinde kendimize geliştirir ve düşlerimizi karşımızda görmeye başlarız.

HEYKEL

Resim yapmak gibi başlarız hikayeye, çizmeye öğrenmek gereklidir. Düşlediğimiz hayalin ya da gördüğümüz bir nesnenin elimizden üç boyutlu bir şekilde çıkması için farklı açıdan görmek ve çizmek gerekir. Fikirler, düşler oluşur çizimler yapılırken ve yavaş yavaş malzemeleri tanırız. Kilden, taştan, mermerden, ağaçtan, kağıttan, metalden, eliniz hangisini seçerse – o’dur malzeme.
Çizim ve desen çalışmalarından sonra el pratiğimizin oluşması için rölyef çalışması bize yükseklik kademelerini, ön arka ilişkilerini çalışarak pratik yapma şansı verir. Daha sonraki çalışmalarda kilden modelleme yaparak devam ederiz. İlerleyen çalışmalarda fiziksel yetilerimize göre metal, taş ve ahşaptan tasarımlarla düşüncelerimize üç boyutlu hale taşırız.

ÖZGÜN BASKI

Oyma ve kazıma tekniği kullanılarak metal, ahşap, taş veya linol üzerine yapılarak kâğıda aktarılan sanat alanıdır. On beşinci yüzyıla kadar dayanan geçmişi bulunan gravür sanatı, Hollanda’dan dünyaya yayılmıştır. Teknik baskı sanatı olarak nitelendirilip kitap basımı ve resimlerde uygulanmaya başlamıştır.
Bu teknikte baskı için gerekli tüm malzemeleri kendimiz hazırlar ve baskı aşamasını gerçekleştiririz. Oluşan eserleri kaçıncı baskı olduğu tarih ve imza atılması resmin özgün baskı eseri olduğunu belgeler.
Diğer tekniklerde olduğu gibi desen çalışması önceliklidir. Teknik uygulamadan önce hayal ettiğiniz resmi eskizlerimizde oluşturmak disiplinli bir çalışma için önemlidir. Eskiz çalışmaları çalıştığımız resmin ön çalışmalarıdır. Resmi yaparken değil, eskizler üzerinde tüm çalışmaları yapmak, ana resmi yaparken çok daha rahat çalışmamızı ve tasarladığımız kompozisyonun öngörülür şekilde çıkmasını sağlar.
Atölyemizde çukur baskı tekniği olan gravür ve yüksek baskı tekniği olan ağaç ve linol oyma çalışmaları yapılmaktadır.

Ücretsiz Deneme Dersimize Kayıt Olun